Donald Drumpf* och det upprörda folket

Ibland så är det svårt att börja skriva. Jag fastnar lätt i vad som låter bra och hur andra kommer uppfatta min text. Tänk om de inte förstår min poäng? Tänk om mina åsikter klassas som konstiga, udda eller för komplexa för att ens diskutera?
Så jag har bestämt mig för att stundtals bara låta orden komma, placera sig i dokumentet och forma meningar jag finner intressanta då. Ta mina ord med en nypa salt - för de är bara tankar, åsikter och idéer som jag skriver ner för att försöka få en klar bild av vad jag själv står för.
 
De senaste dagarna, och framförallt under gårdagen, har fokus varit riktat mot våra grannar på andra sidan Atlanten. Igår gick jag och lade mig, ovetandes om vad jag skulle vakna upp till - och jag tror att alldeles oavsett resultat så hade vi varit uppörda. För vad som hänt i USA: det skulle lika gärna kunna hända - och har till viss del redan skett överallt.
Vi har gått ifrån att diskutera komplexa frågor till att koka ner det till ett "vi emot dem"-scenario. Vi har fått populism, ett ord som jag inte ens hade en definition på innan jag själv satte mig ned och googlade på det (alldeles nyss faktiskt).
 
Det arga folket, med fördomar och trångsynthet, mot de som är arga, men öppna och villiga att kompromissa.
Givetvis är det mer grått än så; det finns så otroligt många lager i både "Vi:et" och De:et´" men det orkar jag faktiskt inte gå in på idag. Nu är det Vi emot De.
Vi som vill öppna upp, lyssna, diskutera, hjälpa.
De som vill stänga, stänga av, sluta prata och stjälpa i jakt på en quick-fix "tillbaka till det gamla goda".
 
Vad är det gamla goda? When was America great?
 
Jag har alltid sett mig själv som en optimistisk realist; och det har inte förändrats. Jag tror fortfarande inte att detta är slutet. Jag tror fortfarande på att intresset för öppenhet och sakliga, bra diskussioner finns och att det kommer fortsätta finnas. Jag tror fortfarande att det intresset kommer öka. För vi har ju redan provat den andra metoden: att skrika, vända ryggen eller hålla för öronen. Det gick ju sådär och sett i backspegeln tror jag det var rätt väntat, egentligen.
 
Valåret i Sverige 2018 kommer bli intressant.
Speciellt för mig som tror att politiken är i stort behov av renovering.
 
*Referens från Last Week Tonight med John Oliver