Problemet med TF

Jag har gått och klurat på mycket under de närmsta månaderna så nu lär det komma en hel del inlägg; mycket om feminism och olika grenar inom den, samt Tumblr, separatism och en hel del annat. Puss så länge! 
 
Tolkningsföreträde innebär att man har erfarenhet av det ämne som diskuteras. Låt oss säga att vi diskuterar det omstridda bakverket chokladboll. Någon med tolkningsföreträde säger att hen inte tycker att det är acceptabelt att säga något annat än just chokladboll; då är det olämpligt att man utan tolkningsföreträde går in och börjar käbbla emot det. 
Detta kan också kallas för RENT VANLIGT JÄVLA FOLKVETT. 
 
Om någon säger att: "jag blir ledsen när ni kallar mig för bitch" -> Ja, då slutar man kalla den personen för bitch.
 
Tanken med tolkningsföreträde är god - det förnekar jag inte.
 
Problemet jag ser och har sett med detta är att tolkningsföreträde ofta överanvänds, med syftet att tysta en diskussion man själv finner obehaglig eller jobbig att föra; och det anser jag vara absurt.
 
Person 1: "Jag gillar jordnötter." 
Person 2: "Jag är allergisk och därför får du inte äta det!"
Person 1: "Men jag äter det ju inte om någon är allergisk - jag frågar först."
Person 2: "Jag har TOLKNINGSFÖRETRÄDE och du ska sluta äta det nu!"
 
Lite väl förenklat kanske, men ungefär så har diskussioner om ämnen gått. En person klampar in med en stor skylt där det står TOLKINGSFÖRETRÄDE och kör över alla andra i ett försök att stänga ner en viktig diskussion om t ex rasism, enbart för att personen själv tycker diskussionen är jobbig att föra.'
Tycker man det; ja, då får man helt enkelt skippa att medverka i diskussionen och låta oss andra diskutera. Vi kan inte och bör inte tysta en hel debatt endast för att ett fåtal personer tycker att den är jobbig. 
 
När det kommer till kritan så måste alla ha möjligheten att diskutera. I en öppen grupp eller debatt ska alla åsikter få komma fram, på ett sansat och respektfullt sätt. Inga härskartekniker och rop om att "du kränker mig!". Kanske bör vi alla gå en kurs i retorik?