Om omvänd sexism - och varför det är en dålig formulering

Vi kan skrika oss blåa i ansiktet tills en av oss får slut på luft och går iväg. Nu gäller det att vi hittar någon form av gemensam grund att stå på. 
 
(OBS! När jag skriver ordet män i denna text så menar jag främst heterosexuella cismän, samt i vissa avseenden även homosexuella cismän. När jag skriver kvinnor så menar jag alla som identifierar sig som kvinnor och/eller passerar/ses som kvinnor av samhället.)
 
Låt oss börja med att titta på vilka fördelar män har gentemot kvinnor.
 
1. En arbetsgivare anställer hellre än man än en kvinna då kvinnan kan bli gravid och då kommer arbetsgivaren behöva ge föräldrapenning och ledigheter eftersom att det fortfarande är relativt ojämt gällande hur många dagar pappor respektive mammor tar ut - detta ser dock ut att vara påväg att förbättras.
2. Män behöver inte slåss för den självklara rätten till sina egna kroppar.
3. I prinicip all medicin utgår i från den normativt "manliga" kroppen vilket gör att åkommor och sjukdomar som i majoriteten drabbar "kvinnokroppar" inte tas på allvar samt så finns det inte lika mycket forskning kring det, ergo; svårare att ställa diagnos och ge rätt behandling. Ett exempel på detta är t ex endometrios som jag själv inte hörde talas om förrän för cirka ett halvår sedan.
4. En man är sällan rädd för att gå hem sent på kvällen, trots att största delen av krogvåld och överfallsvåld på allmän plats sker mot män. Ändå är det kvinnor som skräms upp och råds att inte gå ensamma i mörkret.
5. Män ses inte som instabila när de blir arga eller upprörda. De får heller inte den hånfullt ställda frågan "Har du mens eller?"
6. Generellt sätt så tjänar män mer i lön - detta varierar dock beroende på klass, arbete, arbetsbörda, osv, osv. De får generellt sätt också mycket mer i pension.
7. En man blir oftast inte nedtystad eller avfärdad i diskussioner eller liknande. En man ses heller inte som gnällig när han tar upp något som han anser behöver tas upp.
8. Män har genom historien alltid suttit på någon form av maktposition. Det finns väldigt få platser i världen där det är kvinnorna som har den politiska, juridiska eller ekonomiska makten.
9. En man får oftast inte höra att han är en hora, slampa eller madrass för att han har haft mycket sex.
10. Män är i regel inte lika utsatta på nätet. En man brukar oftast inte få kommentarer om hur någon ska våldta honom och hans familj för att de skriver t ex en krönika eller en artikel, eller liknande.
 
Det var rätt mycket det. Nu tar vi kvinnornas fördelar gentemot mäns.
 
1. Kvinnor har, i en skilsmässa, större chans att få full omvårdnad av sina barn.
2. Män blir i regel utsatta för mer våld eller annan kriminell handling på allmän plats än vad kvinnor blir.
3. Unga pojkar begår självmord i större utsträckning än vad unga flickor gör.
4. Män har det generellt svårare att be om hjälp när de mår dåligt.
5. En man som blir utsatt för våld i nära relationer blir inte tagen på lika stort allvar som en kvinna blir.
6. Män blir i regel mer begränsade i vad de får göra enligt sociala normer, exempelvis så blir en man som vill dansa balett utskrattad och en liten pojke som vill ha klänning får inte det för att det inte är "manligt".
 
Som vi tydligt ser så finns det mycket vi måste ta itu med i vårt samhälle. Nu kommer vi till den brinnande punkten i detta inlägg.
Omvänd sexism - finns det?
 
Frågan är, för det första, väldigt dåligt ställd. En ja eller nej-fråga ger ingen förklaring och skapar endast en motsättning för själva diskussionen. Vi hamnar i en defensiv ställning direkt och diskussionen uteblir helt för att ersättas med någon form av pittmäteri om vem som är mest förtryckt egentligen.
Det handlar inte om omvänd sexism, det som står här uppe. Det handlar inte om vem som far mest illa.
Alla de saker jag listat här ovanför är konsekvenser av det samhälle och den maktstruktur som vi för närvarande har och har haft alldeles för länge.
 
Allt som jag listat hänger ihop. Machonormen, skönhetsidealet, förutbestämda sociala normer, konstruktioner och idéer om vilket kön som är bäst på att vara förälder.
 
Omvänd sexism existerar inte.
Maktstruktrer och konsekvenser av den gör det absolut.
 
Se bortom det konkreta och försök hitta samband och strukturer i det som sker. För då kan vi hitta den gemensamma marken som krävs för att vi ska kunna skapa ett bättre, tryggare och mer tolerant samhälle.